Prokoško jezero

Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici, Bosna i Hercegovina i ledenjačkog je postanka. Nalazi se na 1.636 metara nadmorske visine i odd Fojnice je udaljeno svega 22 km.

Od aerodroma Sarajevo je udaljeno 75 km. Prokoško jezero i okolina su 1982. godine proglašeni za regionalni park prirode i postali su zona stroge zaštite, a 2005. područje je proglašeno spomenikom prirode.

Vodom se puni iz podjezerskih i okolnih izvora na padinama Debelog brda, topljenjem snijega do kasno u proljeće i kišom u ostatku godine.

Iznad samog jezera je najviši vrh Vranice – Nadkrstac, koji doseže 2112 metara nadmorske visine. Jezerska kotlina je posljedica dominantnog uticaja tektonskih, fluvijalnih, kraških, gravitacionih i nivacionih procesa.

Objekat Prokoško Resort se nalazi u najljepšem dijelu Prokoškog jezera gdje postoji potok koji se u ulijeva u Prokoško jezero jedino na tom mjestu na kojem se nalazi naš kompleks.

Bosna i Hercegovina možda nema planinske masive kao što su Himalaji, Andi ili Alpe, ali se sigurno možemo pohvaliti velikim brojem vrhova preko 2000 metara nadmorske visine. Nalaze se na 12 različitih planina, a njihov ukupan broj je 78 vrhova.

Jedna od 12 planina jeste planina Vranica koja ima ukupno 8 vrhova iznad 2000 metara nadmorske visine. Prokoško jezero je odlična polazna tačka za osvajanje svih 8 vrhova Vranice koji se nalaze u samom okruženju Prokoškog jezera.

Odlično markirane staze sa polazne tačke Prokoškog jezera predstavljaju veliko olakšanje za sve planinare koji idu u osvajanje vrhova Vranice.